recept: Ujházi tyúkhúsleves, Kifőzde
Ujházi tyúkhúsleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 kg körüli tyúk,
3 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 zeller, 1 karalábé,
1 kis fej vöröshagyma,
10 dkg karfiol,
6 dkg apró gomba,
1 zöldpaprika,
10 dkg frissen fejtett zöldborsó,
só, bors, gyömbér, petrezselyemzöld


Névadója Ujházi Ede (1844-1915) színművész, a magyar realista színjátszás egyik úttörője.

A megmosott, megtisztított tyúkocskát 1,5 liter vízben, egészben tesszük fel főni. Ha felforrt, leszedjük a habját és kislángon, fedő alatt főzzük fél órát.
Ezután beletesszük a répákat, zellert, karalábét, vöröshagymát és fűszerezzük.
Ezzel egyidőben az egészben hagyott apró gombát, kelvirágot, zöldborsót és a kockákra vágott paprikát külön-külön, kevés sós vízben megfőzzük.
Amikor a hússal együtt főtt zöldségek megpuhultak, kiszedjük és feldarabolva félretesszük. Ha a hús is megpuhult, azt is kivesszük, bőrét lehúzzuk, a húst a csontról lefejtve feldaraboljuk. A levest finom szűrőn (ruhán) leszűrjük, és hozzáadjuk (szintén leszűrve) a külön főzött zöldségek levét.
A tálba, a tányérokra előbb a húst szedjük, azt beborítjuk a sós vízben kifőtt csigatésztával vagy cérnametélttel, mellé tesszük a zöldségeket és rámerjük a tűzforró levest, végül meghintjük finomra vagdalt petrezselyemzölddel.
Kis tálkákon minden terítékhez ecetes tormát adjunk, de törött bors is legyen kéznél.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: lúdgége tészta
 cérnametélt

Forrás: Gundel Károly receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.10. Utoljára frissítve: 2008.08.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 14:24:04 - 1.77)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez